2007-06-28

Kebab hemma!

Ja, det är klart man kan ta med kebaben hem kanske du tänker nu, men häng kvar så kommer en ännu bättre idé.

En grej som jag ändrat på den senaste tiden när det gäller mina försök att gå ner i vikt är att se till att käka sallad till maten. Var tredje dag ungefär gör jag en salladsskål med ett halv salladshuvud, en gurka, en paprika och en halv rödlök. Den äter jag av ca 4-6 gånger innan det är dags för nästa laddning. Och vi snackar alltså verkligen sallad till all mat, både lunch och middag, ibland som förrätt, ibland tillsammans med maten och ibland efteråt.
Detta kom till efter ett viktväktarmöte där det pratades om tallriksmodellen och för en person som vill gå ner i vikt ska halva tallriken vara täckt av grönsaker. Nu innebär inte min förändring att jag minskat på själva matportionerna utan mitt problem var att jag åt mina portioner mat men höll mig inte mätt tillräckligt länge mellan målen. Salladen har verkligen avhjälpt detta!

Men hur var det med kebaben nu då...? Jo, jag har ett par gånger sneglat lite i affärens frysdisk på det nya halvfabrikatet kebabkött samt i såshyllan på Kavlis nya produkt Kebabdressing på tub. Kollade upp pointsen på det en gång och avslog det fullständigt eftersom man gärna vill kunna äta lite annat till köttet också. Men så häromdan fick jag syn på det där i frysdisken igen och kom samtidigt att tänka på min salladsskål hemma i kylskåpet. Varför inte helt enkelt bara äta kebabsallad! Nu kände jag mig iofs lite mer hungrig så jag köpte med en helt vanlig källarfranska också, som substitut till kebab/pitabröd.

Väl hemma blev det dags att räkna. Hela förpackningen kebabkött på 400g är 25 points. Ok, tänkte jag, jag får ta en fjärdedel så blir det ca 6 points för köttet. Och här gäller det verkligen att inte äta med ögat. 100g kebabkött ser inte så himla mycket ut i pannan, men det räcker faktiskt när du kombinerar med bröd sallad och lite sås.

Kavlituben med Kebabdressing var totalt på 16 points, så då satsar jag på att den ska räcka till minst åtta gånger, dvs 2 points/portion och egentligen försökte jag bara ta så lite som möjligt som smaksättning helt enkelt.

Jag råkade ha en öppnad paket passerade tomater och en halv rödlök hemma så jag bestämde mig för att komplettera med lite 0-points tomatsås (passerade tomater, hackad lök, grönsaksbuljong, pressad vitlök, basilika, oregano, salt, svartpeppar).

Med brödet också kom jag till slut upp i 10 points för denna delikata rätt och det är kanske för mycket för de flesta viktväktare, eftersom de flesta är kvinnor och har färre points. Men för en viktväktande kille är det rätt ok och dessutom kan man ju kombinera detta med att till dagens andra mål bara steka sig en kycklingfilé, koka fullkornspasta och äta av tomatsåsen och salladen. Det blir inte mer än 5 points.
Är du inte riktigt lika hungrig som jag går det dessutom utmärkt att skippa brödet och bara gotta sig med kebabköttet, salladen och såserna för 8 points.

Men hur göra med tomatsåsen nästa gång jag vill käka av mitt kebabkött? Man kanske inte varje gång kan ställa sig och göra tomatsås som bara ska droppas över kebaben... Ett litet experiment med att frysa in tomatsås i en isbitsgrunka pågår just nu i min frys och tanken är att jag ska kunna ploppa ut ett par bitar i pannan med kebabkötet när det är dags. Återkommer om resultat.

För övrigt så är en liten köpt kebab i bröd 10 points och en stor 15. Den jag gör hemma kan helt klart mäta sig med en stor köpt även om själva köttmängden nog är mindre.

1 kommentar:

Unknown sa...

Vi gör emellanåt kebab hemma och det blir minst lika gott som färdigköpt tycker jag. Den bästa kebabsåsen tycker jag är den yoghurtbaserade varianten (tyvärr kör många ställen med rhode island....). Jag har försökt "backward-engineera" receptet och kommit fram till att följande blir väldigt nära den "äkta". Jag skriver inga mått eftersom jag alltid höftar till den (den bör dock bli ganska mager och detta bestämmer man själv genom att blanda i mer eller mindre vatten):

Turkisk yoghurt
Pressad citron
Pressad vitlök
Cayennepeppar
Paprikapulver
Spiskummin
Salt

Rör ut yoghurten så att den blir lite lösare och rör sedan ut den med kallt vatten tills den har önskad konsistens. Idag hade jag ungefär 1 del yoghurt till 2 delar vatten vilket ger ca 3% fett.

Tillsätt av övriga ingredienser efter egen smak. Snåla inte på spiskummin, det är den, yoghurten och vitlöken som åtminstone enligt mig ger den "rätta" smaken.